SMK Kempas Online

KENALI

frog-vle

Pengenalan

VLE-FROG adalah satu projek Transformasi sistem pendidikan yang telah dilaksanakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia di bawah Projek 1BestariNet mulai tahun 2011. Di dalam projek ini, sekolah- sekolah dilengkapi dengan penyelesaian bersepadu mengenai urusan pentadbiran sekolah, kaedah maya pengajaran dan pembelajaran dan maklumat-maklumat terkini persekolahan murid-murid menerusi capaian Internet.

Apakah itu VLE-FROG?

VLE atau Virtual Learning Environment adalah satu kaedah penyelesaian bersepadu yang membolehkan pengajaran, pembelajaran, kolaborasi dan pengurusan pentadbiran yang bolehdiakses di sekolah, atau di mana-mana sahajamelalui capaian Internet. Ia juga boleh dikatakansebagai School Community Environment disebabkan ibu bapa boleh mengakses apa jua hal-hal berkaitan pendidikan di sekolah ini melalui laman web,

Dengan kata lain, VLE sebagai Intranet, bilik darjah online dan ruang sosial di sekolah, di bawah satu bumbung. Persekitaran Pembelajaran Virtual (VLE) adalah sistem pembelajaran berteras laman web yang menyerupai pendidikan dunia realiti dengan menyatukan konsep virtual dalam pendidikan konvensional. Sebagai contoh, guru-guru boleh mengajar, menjalankan ujian dan menyemak kerja sekolah secaravirtual manakala pelajar boleh menghantar kerja sekolah dan melihat markah melalui VLE. Ibu bapa boleh berinteraksi dengan guru-guru, dan pihak sekolah boleh mengemas kini kalendar aktiviti sekolah dan memaparkan notis melalui Internet. VLE boleh diakses pada bila-bila masa, di mana saja adanya capaian Internet.

Pelajarpel

Ibu Bapaibu

Guruguru

Pembelajaran adalah menyeronokkan dan dapat diperibadikan dengan Frog. Terokai video, permainan dan pos-pos yang mengujakan di The Pond, reka sendiri laman utama anda, muat naik dan simpan fail di awan, selesaikan tugasan pada bila-bila masa, di mana jua dan kongsikan idea-idea anda yang hebat dengan rakan-rakan sekelas serta guru-guru.

Ketahui tentang acara-acara sekolah, laporan PIBG serta notis sekolah menerusi kalendar dan papan notis sekolah, cari semua butir perhubungan yang anda perlukan di halaman Hubungi Sekolah dan muat turun borang keizinan dan dokumen-dokumen penting yang lain mengikut keselesaan anda.

Frog adalah ringkas, mudah digunakan dan direka untuk mengangkat sistem pengajaran ke satu tahap baru sepenuhnya. Guru boleh memberi tugasan serta mengetahui tentang kerja dan markah pelajar, menghasilkan sumber pengajaran dan berhubung dengan rakan-rakan pendidik lain. Rancang masa anda dengan lebih baik dengan kalendar yang membolehkan anda untuk melihat, membuat, menyertai atau memasukkan acara.

Aktiviti SMKK

Sambutan Tahun Baru Cina 2018

ON Khamis, 08 Februari 2018

Hari Penjenamaan & Hari Kualiti

ON Ahad, 14 Mei 2017
Hari Penjenamaan & Hari Kualiti

Datuk Nur Jazlan Mohamed (tiga dari kanan) bersama Pengetua, Rusaini Ahmad (tiga dari kiri) dan Adun Kempas, Datuk Tengku Putra Haron Aminurrashid Jumat (dua dari kiri) menunjukkan logo baru sekolah...

Hits:204Selanjutnya

Majlis Graduasi SMKK Kali Ke-2 di KDN Negeri Johor

ON Selasa, 25 Oktober 2016
Majlis Graduasi SMKK Kali Ke-2 di KDN Negeri Johor

Majlis Graduasi Kali Ke-2 yang telah diadakan di Auditorium Kementerian Dalam Negeri, Negeri Johor, Setia Torpika pada 22hb. Oktober 2016.

Hits:352Selanjutnya

Pertandingan Mural Kelab Pembinaan, CIDB Negeri Johor 2016

ON Selasa, 25 Oktober 2016
Pertandingan Mural Kelab Pembinaan, CIDB Negeri Johor 2016

Tahniah kepada Encik Mohadi dan Encik Mohammad serta krew-krew Kelab CIDB.

Hits:271Selanjutnya

PPD Johor Bahru

Pejabat Pelajaran Daerah Johor Bahru

Penafian

Semua data dan maklumat adalah hak milik Unit Teknologi Maklumat & Laman Web SMK Kempas, Johor Bahru.

Sekolah Menengah Kebangsaan Kempas tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada laman web ini.

smkk2Sekolah Menengah Kebangsaan Kempas

JEA 1055